Veelgestelde vragen

Wat is letterpress?

Letterpress ofwel boekdruk is een heel oude druktechniek. Vroeger gebruikten drukkerijen loden letters en cliche’s in zet- ramen. Tegenwoordig kun je bijna elk (computer) ontwerp omzetten naar Polymeer clichés en deze op de pers ‘klikken’. Deze cliché (als het ware een soort harde stempel) wordt ingeïnkt door de persrollers en vervolgens met kracht voelbaar diep in het dikke papier gedrukt (reliëf). Elke kleur en/of zijde is een aparte drukplaat/cliché. Ik druk al 8 jaar mijn kaarten met mijn antieke trapdegel pers die nog met de voet wordt aangedreven. Je kunt met letterpress op de mooiste dikke papieren drukken.

Welke papieren gebruik je voor letterpress (reliëf)?

Voor letterpress gebruik ik alleen katoen papier en vaak van een dikte van 600 grams voor enkele kaarten (ter vergelijking a4 printpapier is vaak 80-120 grams). Katoen papier is van een zacht katoenvezel gemaakt en is perfect voor een rijke diepe indruk in het papier. Hoe dikker het papier hoe dieper de indruk. Dit papier leent zich ook goed voor pregen (delen voelbaar naar voren halen).

Welke papieren gebruik je voor digitale druk?

Voor de kleine aquarel klapkaartjes gebruik ik altijd een katoenmix papier van 300 grams. Hier zit een licht werkje in wat het doet aanvoelen als echt aquarel papier. Voor digitale druk is ook het oud-Hollands papier met licht scheprandje mogelijk. Deze zijn alleen in vaste formaten te verkrijgen.

Hoe lang duurt het om een ontwerp te maken?

Afhankelijk van de drukte heb ik altijd een week/anderhalf nodig om het eerste ontwerp aan te leveren. Daarna kan de terugkoppeling snel gaan. Bij drukte kan dit uiteraard afwijken maar dit zal ik dan aangeven. Geboortes laten zich nu eenmaal lastig plannen.

Moet ik een plekje reserveren?

Ja. Soms heb ik last minute nog een plekje maar aangezien ik alles zelf ontwerp en er maar 1 opdracht tegelijk op de pers kan, kan ik niet alles aannemen. Om verzekerd te zijn van een plekje kan je dus beter ruim van tevoren een plekje reserveren.

Wat moeten wij zelf aanleveren voor een persoonlijk ontwerp?

In het geval ik iets kan naschilderen of tekenen (kindjes, silhouetten, huis etc) graag daar een foto van in de juiste compositie. Inspiratiebeelden om in het juiste gevoel/sfeer te komen zijn ook altijd erg welkom.

Wat is de levertijd?

Ik streef ernaar om elk kaartje na 5-6 werkdagen te versturen. In het geval van een letterpress kaart is het maakproces tijdrovend omdat het handwerk is. De digitaal gedrukte kaarten laat ik elders drukken waarna ze vervolgens naar mij worden gestuurd. Ik verpak de kaartjes met veel zorg in en noem wachten dan ook liever verheugen:-)

Ik verstuur mijn pakketten altijd aangetekend via PostNL (vaak volgende dag geleverd). Jullie ontvangen de Track&Trace code waar jullie de informatie kunnen vinden omtrent de levering.

Hoe gaat de betaling?

Na akkoord op de offerte ontvangen jullie van mij een totaalfactuur.

Hoe worden de letterpress kaarten gedrukt en druk je alles zelf?

Ik illustreer, teken en ontwerp alles zelf. Ik sta nog steeds wekelijks achter mijn pers maar daarnaast werk ik met hele fijne drukkerijen samen. Ik druk dus niet meer alles zelf zoals ik eerder deed maar zodra het kan vind ik het fijn om mijn handen onder de inkt te hebben en mijn eigen diamant drukpers te bedienen.

Aan wat voor prijs moet ik ongeveer denken?

Dit hangt heel erg af van jullie wensen en druktechniek. Bij elke categorie kaarten is een prijsindicatie genoemd. Ik maak voor jullie graag een specifieke offerte. Bij drukwerk liggen de meeste kosten in de opstartkosten en zal de stuksprijs lager worden bij meer stuks.

Kan ik naast op papier ook een digitale versie krijgen van mijn ontwerp?

Ja dat kan. Deze mag je vervolgens vanzelfsprekend alleen gebruiken voor eigen gebruik (vrienden/familie) niet voor commerciële doeleinden.

Kan ik een huwelijksset aanpassen met extra of minder bij-kaarten?

Ja dat kan. Ik ontwerp mijn sets met het idee dat er alles qua informatie in moet kunnen staan. Daarnaast is de lay-out, typo, kleuren, samenstelling zorgvuldig door mij uitgezocht zodat je een echte ‘set’ thuisgestuurd krijgt. Hebben jullie echter andere specifieke wensen dan hoor ik het graag zodat ik met jullie mee kan denken.

Mag ik alleen het ontwerp bij je bestellen en zelf de kaarten laten drukken?

Nee, voor nu druk ik altijd mijn eigen ontwerpen. Ik houd enorm van het hele proces, van eerste schets tot uiteindelijke gedrukte kaart te verzorgen. Zo weet ik dat alles wordt gedrukt zoals het ontwerp het beste uitkomt.

Druk je ook ontwerpen van klanten zelf of kun je iets namaken?

Nee, ik druk alleen mijn eigen ontwerpen en heb veel respect voor copyright. Het is niet leuk om iets waar je veel tijd in hebt gestoken gekopieerd terug te zien bij anderen.

Is een proefdruk mogelijk?

Bij digitale druk bestel ik altijd een proefkaartje voor jullie vooraf. Fijn om alles nog even na te lopen en te controleren. Bij letterpress is dit niet mogelijk omdat er eerst een fysieke drukplaat gemaakt moet worden. Wel stuur ik graag een eerder gedrukt letterpress kaartje toe zodat jullie de druk en het papier eens kunnen voelen/vasthouden.

Kan ik ook een digitale druk op het dikke 600 grams papier krijgen?

Met digitale druk kun je maximaal tot 300 grams papier gaan. Eventueel is het wel mogelijk om 2 of 3 papierlagen te verlijmen/cacheren. Vraag naar de mogelijkheden als jullie dit graag willen.

Zijn enveloppen inbegrepen in de prijs?

Nee, maar deze kunnen jullie uiteraard wel bij bestellen. Vooruitzenden van de enveloppen (zodat jullie alvast adressen kunnen schijven) is ook mogelijk en kost €5,-.

Kun je letterpress combineren met digitale druk?

Mijn katoenen letterpress papier is niet te gebruiken voor digitale druk vanwege de dikte. Er zijn wel mogelijkheden om digitaal drukwerk later te voorzien van ook letterpress. Ook hier geldt: Vraag bij specifieke wensen naar de mogelijkheden en dan kijk ik voor jullie wat er mogelijk is.